Alla kan vara med!
Working Equitation för ”allergiker” i Gideå.
Under helgen 16-17 februari har EM ryttaren Eva Eternell Hagen, gästat Gideå (3 mil norr om Örnsköldsvik), och hållit clinic i Working Equitation.

Hästarna, som finns på plats är alla av den ”allergivänliga” rasen rysk Basjkir. Inga andra raser tilläts delta då det fanns hästallergiker bland de anmälda. Alla fick möjlighet att förkovra sig under trevliga former. Det nybyggda ridhuset med flis underlag (nästan dammfritt), kom väl till pass när det snöade och blåste ute.

Under Evas tålmodiga ledning lotsade hon oss till häst genom grind, över pallar, plinga i klocka i en trång passage, flytta mugg och flaska och rida en treklöver runt 3 tunnor.
Inte att förglömma markarbetet vi startade med.
Avslutningsvis fick vi tävla i en WE clear round. Det var nog första gången för flera av deltagarna och hästarna.
Sammanfattningsvis kan man säga att det för både folk och hästar varit en lärorik, spännande, rolig och faktiskt även fartfylld upplevelse. Det här vill Vi göra fler gånger!!

Basjkirhästen är en relativt ny ras i Sverige. 1993 kom de första hästarna hit från södra Uralbergen. I dag finns ca 350 stycken i landet. Basjkiren är i storlek som en fjording. Med samma variation (130-160 cm), black färgade med vilttecken på benen och på bogarna, oftast flerfärgad man. Pälsen är fet (även sommartid) och släpper inte ifrån sig så mycket stöv. Hästarna trivs ute dygnet runt året runt. De är coola och fryser till is om de blir skrämda. De har sex olika gångarter. Friska och tåliga, intelligenta och lättränade. Väldigt sociala. Hästen för allergiker, fegisar och de som gillar långa galopper.

Working Equitation ;
är en väldigt komplett sport för en häst. Du har dressyrtest, att rida en bana på poäng och en bana att rida på tid. Samspelet mellan häst och ryttare sätts i fokus.

Banan påminner om westernridningen trail, eller som barnen brukar säga ”agility för häst”. Istället för att hoppa ÖVER hinder ska man rida IGENOM dem.

Inte minst på ridskolenivå är WE perfekt i träningen. Det är ett fantastiskt sätt att få hästar och ryttare motiverade och entusiasmerade. Övningarna handlar mycket om lydnadsträning, de är roliga och mycket konkreta vilka i sig blir självuppfostrande. Göra fina volter blir mycket mer stimulerande för både häst och ryttare om det görs runt tunnor istället för bara på ridbanan. Hästen måste göra halt precis mellan pinnarna när man ska flytta muggen. Annars når man inte muggen. Här leker man fram god ridning och övningarna i sig är väldigt självuppfostrande. Miljöträning ingår också då hästen ska kunna gå över en bro eller genom en grind.
Nästa kurs blir 25-26 maj 2013. Väl mött!

Working equitation

Öppna grind 1

Öppna grind 2

Öppna grind 3

Öppna grind 4

 

Linje